Katarina Barruk er en av de sentrale unge artistene fra Sápmi i dag. Hun er kjent for en hardtslående, men også smidig og jordnær blanding av popmusikk, tradisjonell joik, elektronika og improvisasjon. Hun vokste opp i Nord-Sverige, men bor i dag i Oslo, og det siste tiåret har hun spilt konserter over hele Europa.

Barruk vokste opp på et sted der nesten alle snakket svensk. Da hun var ung, var det ingen venner å dele morsmålet umesamisk med. I dag er språket på UNESCOs rødliste over utrydningstruede språk, men mange umesamer nekter å gi opp kampen. Barruk står på barrikadene som artist og aktivist og er en av få unge mennesker som snakker språket flytende i dag.

I 2020 mottok Barruk den prestisjetunge “SKAPs Kulturbärarpris” for arbeidet sitt. “Jeg bruker ikke egentlig umesamisk i musikken min for å bevise noe,” har hun forklart i intervjuer. “Det handler mer om å være meg selv. Det er en måte å invitere vennene mine, og publikum, inn i universet mitt hvor umesamisk er normen, høyst aktuelt og levende.”

Gjennom årene er mange lyttere blitt grepet av Barruks kraftfulle, klare røst. I 2022 ga hun ut  albumet Ruhttuo, som fikk svært god mottakelse. “Når jeg opptrer, får jeg indre bilder av steder, mennesker og hendelser. Jeg forsøker å ta med meg publikum dit, og invitere dem inn i min følelsesmessige tilstand. Jeg tror mange har vent seg til samtidens ståk, og jeg ønsker å finne frihet fra det i musikken min, et pusterom hvor folk kan finne ro og hvile”, har hun sagt tidligere. Dette rommet tar hun med seg til Polarjazzen i februar. 

Katharina Barruk med band får æren av å avslutte trippelkonserten i Longyearbyen Kulturhus lørdag kveld, etter Espen Berg Trio og Kari Bremnes. Hun skal også delta på jazzgudstjenesten søndag kl. 11.00 i Svalbard Kirke.

Katarina Barruk. Fotograf Sara Berglund (picturebysara.com)